AERODİNAMİK NEDİR, NERELERDE KULLANILIR ? - B. Arda AKIN

AERODİNAMİK NEDİR, NERELERDE KULLANILIR ?

 


Aerodinamik Nedir ? 

    Aerodinamik, havanın nesneler etrafındaki davranışlarını ve etkisini inceleyen bilim dalıdır. Atmosfer içerisinde belli bir hızla hareket eden veya belli bir rüzgara maruz kalan cisimlerin;

  • etrafındaki hava hareketlerini
  • hava ile teması nedeniyle oluşan kuvvetleri inceleyen bilim dalıdır.
    Havanın ve rüzgarın nesneler etrafında oluşturduğu kuvvetleri azaltmak için belirli tasarım değişiklikleri veya yeni tasarımlar yapılabilir. Bu tasarımlara Aerodinamik tasarım denmektedir. Günümüzde aerodinamik tasarımlar bir çok endüstride kullanılmaktadır. bunlar;
  • Hava araçları
  • deniz araçları
  • kara araçları
  • yapılar 
  • enerji 
  • spor
gibi bir çok alanda aerodinamik tasarımlar dikkate alınarak üretilmeye başlanmıştır. 

    1-) Hava Araçları

    Aerodinamik tasarımın temellerini oluşturan, endüstriyel sektörde aerodinamik tasarımların çok önemli olduğu hava araçları, günümüzde bir çok örneği bulunmaktadır. Sadece uçak, planör, helikopter gibi yolcu ve yük taşıma amacında değil, roket, füze, mermi, paraşüt hatta uzay mekiği tasarımlarında dahi aerodinamik tasarımlar önem arz etmektedir. 












    2-) Deniz Araçları

    Deniz araçları içerisinde bulunan hidrofoil kullanan tekneler ve sürat teknelerinin aerodinamik tasarım açısından önemi büyüktür. Sürat teknelerinin su üzerinde bulunan kısımlarının hava hareketlerine göre tasarlanması önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağladığı görülmüştür. 


    3-) Kara Araçları
   
    Son yıllarda üretimi ve tasarımı ile değişiklere uğrayan arabalar, tırlar ve kamyonlar aerodinamik tasarımları sayesinde çok farklı üretilmeye başlandı. Bu değişiklikler, araçların üzerlerindeki aerodinamik kuvvetleri azaltarak yakıt tasarrufunu önemli boyutlarda etkiledi. Bununla birlikte üzerinde çalışılan tırların 10 sene önce üretilen tır tasarımlarıyla çok farklı olduğu görülmektedir.

resimde görüldüğü üzere yeni bir tır tasarımının (Tesla Model:Semi) aerodinamik kuvvetlere önem verildiğinde yaklaşık 1.6 km' de 0.2 Kilowatt enerji harcadığı söylenmektedir. Ayrıca tek bir şarj ile ortalama 670 kilometre yol gidebildiği söylenmektedir. Bu sebeple aerodinamik tasarımlar oldukça önemli noktalarda rol oynamaktadır.

    4-) Yapılarda ve Üretimlerinde Aerodinamik

    Günümüz inşaat ve mimarlık sektöründe önemli bir rol oynayan aerodinamik; binalar, köprüler, stadyumlar ve çatı tasarımlarında da yerini bulmuştur. Günümüzde bir şehire dikilen bir plazanın o bölgedeki aerodinamik hava koşullarını değiştirdiği bile bilinmektedir. İleri tarihli yazılarımda bununla ilgili bir yayın da yapmayı düşünüyorum.


    5-)Enerji Üretiminde Aerodinamik

    Bilindiği üzere rüzgar enerjisi doğal, temiz ve sınırsız bir enerji kaynağıdır. Fakat enerji verimliliği bakımından yenilenebilir enerji kaynaklarında alt sıralarda bulunmaktadır. Rüzgar enerjisini elde etmemize yarayan Rüzgar türbinleri (rüzgar gülleri) kanatçık tasarımı bakımından, aerodinamiksel olarak tasarlanır ve en üst düzeyde verim almamızı sağlar.




    6-) Sporda Aerodinamik

    Günümüzde bir çok spor dalında sürekli olarak rekor kırılmaktadır. Bunların sebeplerinden birisi de belirli analiz programları kullanarak aerodinamik katsayıları hesaplanmasıdır. Genellikle; bisiklet ve bisikletçi kask tasarımları, kış oyunlarının bir çoğunda, Amerikan futbolu dahil bir çok top tasarımlarında aerodinamik kuvvetlerin ve tasarımların yeri bulunmaktadır. 




YAZAR: BATUHAN ARDA AKIN





KAYNAKÇA
İTÜ aerodinamik ders notları
dergipak






 


Yorum Gönder

0 Yorumlar